Vandaag gaat de tocht verder van Naturns via Plaus, Rabland en Algund naar Merano (Meran). Vandaag was het zonnig en 31 graden, Merano is een prachtige stad, dus ik hield het bij een korte wandeling van slechts 19 kilometer. Aangezien meer dan de helft van de inwoners Italiaans spreekt, noem ik de stad bij haar Italiaanse naam.
Gisteren stond ik met mijn tentje op het trekkersveld naast de tent van een Nederlands echtpaar dat met de fiets op weg was naar Rome. Erg leuk om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Ze zijn uit Arnhem vertrokken en hadden een maand de tijd, ze lagen voor op schema en hadden gisteren 90 kilometers gefietst. Met de fietst ga je gemakkelijk drie keer sneller dan te voet.
Onderweg sprong Norbert van zijn racefiets en vroeg waar ik heen ging. Hij was erg geïnteresseerd omdat hij zelf plannen had om naar Santiago te lopen. Norbert woont iets verderop aan de route die ik vandaag loop en nodigt me uit voor een drankje en om wat te eten. En inderdaad na een uur lopen staat hij met zijn dochter op me te wachten en heb ik koffie met hem gedronken.
Norbert is in Duitsland geboren, met een Sud Tiroolse vrouw getrouwd, 68 jaar oud en nog behoorlijk sportief, maar door een schouderblessure als gevolg van een ongeluk durft hij het niet aan om met een rugzak naar Santiago te lopen. Hij wilde mijn Wheelie proberen en kwam tot de conclusie dat het daarmee wel zou kunnen. Ik heb meer dan een uur met hem zitten buurten, de oorlog kwam ook ter sprake, zijn vader had 8 jaar als SS'er in Rusland bij Stalingrad gevochten en had hem veel verhalen verteld onder welke fysieke omstandigheden hij daar moest vechten. Norbert had veel gelezen over de oorlog en veel met zijn vader gesproken die 93 geworden is. Maar toen Norbert zei dat Hitler ook zijn goede kanten had, werd het tijd is om maar weer eens op te stappen. Al is het vreemd dat we Napoleon een aardige vent vinden en dat we alleen maar alle negatieve kanten van Hitler zien. Volgens Norbert had Hitler ervoor gezorgd dat Duitsland voorop liep op het gebied van wetenschap en technologie, in die tijd werden de helft van alle Nobel prijzen door Duitstalige gewonnen. Vooral op het gebied van chemie, natuurkunde en fysica liep Duitsland voorop in de wereld. Dat maakte Engeland en Frankrijk jaloers en daardoor was er geen ontkomen aan een grootschalige oorlog, met name Engeland stuurde op oorlog aan om Duitsland zijn succesvolle positie te ontnemen. De verovering van Polen en Tsjechië was niet meer dan het herstel van het Habsburgse rijk. Kom, laat ik verder lopen, ik bedankte hem voor de koffie. Ook bedankte hij mij omdat zijn drempel om naar Santiago te lopen nu een stuk lager was geworden. De rest van de tocht heb ik veel nagedacht over deze ontmoeting, kan ik ook die positieve kant van Hitler zien? Zoals ik dat kan met Napoleon of de katholieke kerk? Norbert heeft natuurlijk gelijk dat elk aspect twee kanten heeft en dat vaak maar één kant wordt belicht. Maar als ik aan de Holocaust denk, is het voor mij onmogelijk om iets positiefs te zien aan Hitlers heerschappij. Hoe is het mogelijk dat Norbert daar overheen kan stappen, welke inzichten heeft hij opgedaan waardoor zijn balans totaal anders doorslaat dan de mijne, want Norbert is vast niet de enige die er zo over denkt.
In de Middeleeuwen was Meran, zoals het toen heette, de hoofdstad van het graafschap Tirol, zowel het Oostenrijkse als het Italiaanse deel. De stad ligt in de vallei van de Adige en wordt omringd door hoge bergen van de Alpen en de Dolomieten, de hoogste bergen zijn meer dan 3000 meter hoog. In deze vallei heerst een bijzonder klimaat, er groeien allerlei mediterrane bomen zoals cipressen, parasolpijnbomen en zelfs palmen. De stad heeft een totaal andere sfeer dan de steden die ik tot nu toe heb bezocht. Keizerin Sisi van Oostenrijk verbleef hier graag vanwege het aangename klimaat en had hier haar eigen kasteel. Nu is Merano een toeristische trekpleister van de eerste orde, volgens de ober van mijn hotel duurt het toeristenseizoen uitzonderlijk lang, tot wel tien maanden per jaar.
Bloem van de dag met beesten van de dag:
Beeld van de dag, keizerin Sisi, gehouwen uit een massief blok Laas marmer:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten