zaterdag 31 juli 2021

Dag 81, wegens hitte een korte afstand naar Arezzo



Vandaag gaat de tocht verder van Laterina via Castiglion Fibocchi, Meliciano, Ponte Buriano en Quarata naar Arezzo. Omdat het kwik vandaag oploopt tot 36 graden heb ik bewust voor een korte afstand gekozen, vandaag heb ik maar 17 kilometer gelopen en om 12 uur, toen het al 31 graden was, zat ik al op mijn volgende slaapplek, een slaapzaal bij LeoHome. Dit is de goedkoopste accommodatie (18€) die ik tot nu toe heb gehad, een dormitorium gericht op globetrotters. Ik deel de kamer met een Italiaan die elke keer als ik hem iets vraag zijn telefoon met vertaalsoftware pakt. Er zijn ook tweepersoonskamers, maar die worden allemaal bezet door Italiaanse stelletjes. Verder zijn er alle voorzieningen waaronder een keuken met kookgerei en een koelkast, dus ik heb gelijk boodschappen gedaan in de winkel naast LeoHome.

Arezzo is een zeer oude stad, gesticht door de Etrusken (ca. 600 voor Christus). Ten tijde van het Romeinse Rijk heette de stad Arretium en stond bekend als een centrum van metaalbewerking en aardewerk. In de Middeleeuwen was het een zelfstandige stadstaat, tot het in 1384 door Florence werd veroverd. Nu heeft de stad zo'n 100.000 inwoners.


Ik wilde vooral de stad zien om een heel oud fresco te bekijken van Piero della Francesca (1415-1492), hij maakte dit werk in 1466.

Iedereen kent wel werk van Piero, zijn portretten van Federico da Montefeltro & Battista Sforza behoren tot de meest gereproduceerde ter wereld.


Piero della Francesca was zo'n beetje de eerste schilder die natuurlijke volume aan zijn menselijke figuren gaf, hij had ook een scherp begrip van perspectief voor het definiëren van ruimte en diepte in zijn werk. Maar bovenal was hij heel origineel in het gebruik van kleur en licht. Hij past alle stijlkenmerken van de Renaissance toe, welke stijlperiode tijdens zijn leven in zwang kwam, maar deed dat op een zeer originele manier.


Foto van internet geplukt

Foto zelf gemaakt, helaas veel ruis want het was donker.

Het is een fresco van de Maddalena. Ik moest goed zoeken, want het fresco is weggestopt in een hoek naast de sacristiedeur, verborgen door het muurgraf (cenotaaf) van bisschop Tarlati, dat hier in 1783 werd geplaatst waarbij de oorspronkelijke oude kapel met veel fresco's werd vernietigd. 

De wat mollige, maar elegante Maria Magdalena is afgebeeld volgens de oude iconografie, met in haar linkerhand een pot zalf, waarmee ze het lichaam van Jezus in zijn graftombe wilde inwrijven. Terwijl de Maagd Maria vaak wordt afgebeeld in blauw met een sluier zodat er geen haar te zien is, wordt Maria Magdalena meestal afgebeeld met lang rood haar dat ze los draagt. Ze draagt vaak de kleuren groen en rood maar nooit blauw. Ook is er vaak een ontbloot oor te zien, want zij was de enige apostel die echt naar Jezus luisterde en hem begreep. De Maddalena werd afgebeeld op een lichtblauwe achtergrond waarvan nog wat sporen zichtbaar zijn, terwijl het goud van haar halo eraf is gevallen. 

Het was de moeite waard om de hitte te trotseren, want het was vanmiddag 36 graden buiten, ik heb er van genoten.


Bloem van de dag:


Boom van de dag:


Beeld en beest van de dag:


De "Chimaera van Arezzo is een van de beroemdste Etruskische kunstvoorwerpen ter wereld. Ik kijk naar een kopie van dit intrigerende beeld hier in Arezzo, het is bij toeval gevonden in 1553 in de buurt van de stad Arezzo tijdens werkzaamheden aan de vestingwerken van de stad. Het levensgrote bronzen beeld werd onmiddellijk na zijn ontdekking opgeëist door de groothertog van Toscane, Cosimo I de' Medici, die het in het Palazzo Vecchio in Florence plaatste, het beeld heeft de stad sindsdien niet meer verlaten. Het is waarschijnlijk gemaakt tussen 380 en 360 voor Christus. De oogkassen waren ingelegd met ivoor. Het beeld stelt een gewonde, dreigend grommende Chimera voor, een beest dat bekend is uit de Griekse sage van Bellerophon. Het mythische wezen heeft het lichaam van een leeuw met drie koppen, zijn eigen leeuwenkop, maar uit zijn rug ontspringt een geitenkop en zijn staart heeft een slangenkop. Dit is misschien wel het mooiste beeld ooit gevonden uit de oudheid!




Geen opmerkingen: