vrijdag 30 juli 2021

Dag 80, afkoelen in Larterina

Vandaag gaat de tocht verder van San Giovanni Valdarno via Ville Madrigale, Ville, Terranuova Braciolinni en Latereto naar Laterina. Wat hebben die plaatsjes toch een prachtig klinkende namen!

Het gemeentehuis van San Giovanni Valdarno in het ochtendlicht om 7 uur.




De afstand was vandaag 26 kilometer met 400 hoogtemeters. Toen ik om 1 uur bij mijn 4 sterren hotel incheckte was het 34 graden, het kwik zou die middag verder oplopen tot 36 graden, maar dat stoorde me niet echt!


Het verhaal over de familie De' Medici is nog niet helemaal af, we zagen al dat de familie de huisbankier van het Vaticaan was, maar de familie gaat nog een stap verder en weet tot de hoogste kringen in het Vaticaan door te dringen. Uiteindelijk bracht de familie drie pausen en meer dan 50 kardinalen voort, wat de familie veel geld moet hebben gekost, maar ongetwijfeld nog veel meer heeft opgeleverd.

In die tijd was het bedrijven van Simonie aan de orde van de dag. Een kleine uitleg: Simonie bedrijven is het uit winstbejag verhandelen van geestelijke goederen of ambten. Simonie ging vaak gepaard met omkoping en kan eigenlijk worden gezien als een vorm van corruptie.

De uitdrukking is vernoemd naar Simon de tovenaar. Simon zag dat de apostel Petrus door handoplegging mensen kon vervullen met de Heilige Geest. Hij vroeg aan Petrus hoeveel geld hij voor deze 'truc' wilde hebben. Petrus corrigeerde Simon en zei; “U zult in het verderf worden gestort, u met uw geld, omdat u denkt te kunnen kopen wat God geschonken heeft. U kunt beslist geen deel hebben aan onze taak, want uw houding tegenover God is niet oprecht”.

Lorenzo heet niet voor niets il Magnifico, toen zijn kinderen nog jong waren stippelde hij al het pad uit naar een prachtig kerkelijk ambt. Zijn oudste zoon moest natuurlijk in "de zaak" gaan, maar zijn tweede zoon, Giovanni de' Medici, werd op 14-jarige leeftijd tot kardinaal gecreëerd door paus Innocentius VIII, van wie bekend is dat hij kerkelijke ambten verkoopt aan de hoogste bieders. Deze paus had veel geld nodig om in pracht en praal te kunnen leven. Hij liet onder meer de Belvédère van het Vaticaan bouwen, maar had ook veel geld nodig om feesten te organiseren, waaronder de bruiloften van zijn kinderen en kleinkinderen.

Hier zien we nog een interessant verband. De zoon van paus Innocentius VIII trouwde met een dochter van Lorenzo il Magnifico. Ook zij zal een goed woordje hebben gedaan bij haar schoonvader voor de benoeming van haar broer tot kardinaal.

Jaren later, in 1513, werd Giovanni tot paus uitgeroepen als opvolger van paus Julius II. Hij noemde zich paus Leo X. Over Julius II en Leo X schreef ik al in eerdere blogs. Julius als de opdrachtgever aan Michelangelo voor zijn graftombe en Leo als de directe voorganger van Adrianus, die de inzichten van Maarten Luther bestempelde als die van een Duitse drinkeboer en hem in de kerkelijke ban deed.  De gevolgen van deze beslissing maakte hij niet mee, want hij stierf het jaar daarop waarna Adrianus paus werd en het op mocht lossen.


Paus Leo X

Leo X had een lege schatkist achtergelaten, dus Adrianus moest bezuinigen, het feesten was voorbij. Ook de budgetten voor kunstaankopen en het bouwen van kerken en kathedralen werden stopgezet. Plotseling heerste er Hollandse nuchterheid in het Vaticaan. Dat maakte Adrianus tot een zeer impopulaire paus, velen wilden dat hij zo snel mogelijk zou verdwijnen. Zijn pontificaat duurde slechts 20 maanden, vermoedelijk is hij vergiftigd, net als vele andere pausen die slechts korte tijd op de heilige stoel zaten.


Adrianus van Utrecht

De opvolger van Adrianus, paus Clemens VII, kwam opnieuw uit het huis van De' Medici. Deze Giulio de' Medici was een geadopteerde zoon van Lorenzo il Magnifico en in feite een onwettig kind van zijn vermoorde broer Giuliano. Trouw aan de traditie van de Medici, was ook paus Clemens VII een beschermheer van de kunstenaars, wetenschappers en architecten. Maar Clemens VII was ook verantwoordelijk voor de wijdverbreide verspreiding van de Reformatie in Europa. Door zijn afwachtende houding en zijn weigering om op verzoek van keizer Karel V een concilie van alle katholieken en protestanten bijeen te roepen, verspeelde Clemens de mogelijkheid tot verzoening en werd de Christelijke kerk definitief in tweeën gespleten.


Paus Clemens VII

Er is nog veel meer te vertellen over deze wonderlijke familie, hoe meer ik op internet speur hoe bijzonderder de verhalen. Als ik weer thuis ben ga ik me zeker verder in deze familie verdiepen, ik heb al gezien dat er mooie boeken over zijn geschreven.


Bloemen van de dag:

Boom van de dag:


Beeld van de dag:

Het perfecte offer is altijd een toekomstige overwinning.

Geen opmerkingen: