zondag 20 juni 2021

Dag 40, Alpengevoel, naar Lechbruck am See

Vandaag gaat de wandeling van Schongau via Burggen naar Lechbruck am See. Een tocht van 20 kilometer, wat minder dan de 33 van gisteren want ik had wat last van pijnlijke voeten. Vandaag werd het wat bergachtiger, al is berg nog steeds een te groot woord. Ik ben vandaag 110 meter geklommen maar ook 80 meter afgedaald dus veel hoger dan gisteren ben ik niet gekomen. Het is vooral het landschap met koeienweiden, de naaldbomen en de bouwstijl waardoor je merkt dat je dichter bij de Alpen komt. De koeien hebben bellen aan en ook dat geluid draagt ook bij aan het Alpengevoel.




In de vrijstaat Beieren kreeg de reformatie weinig voet aan de grond en ook de scheiding tussen staat en kerk is maar half doorgevoerd. Meer dan de helft van de bevolking is katholiek, slecht 20% is protestants. Het CSU is sinds 1946 onafgebroken de grootste politieke partij die de volledige controle over Beieren heeft. Deze partij is alleen in Beieren actief omdat ze niet wilden fuseren met de CDU, de landelijke christelijke partij, ze wilden het op hun eigen manier blijven doen. Ze voeren een oerconservatieve rechtse politiek en komen vooral op voor boeren en ondernemers, ons CDA begint er steeds meer op te lijken. Het CSU doet veel moeite om het “Wij Beieren” gevoel te creëren; “Mia san mia” Beiers dialect voor wir sind wir. In Beieren hangt nog steeds een crucifix in elk klaslokaal en ook hier staan in elke dorp meerdere veldkruisen. Er is een poging gedaan door Die Grünen om het kruisbeeld in de klassen ter discussie te stellen, Beieren stond op zijn kop, de mensen zagen het als een aanval op hun christelijke ’Leitkultur’. Een ander punt van discussie is het concordaat tussen het Vaticaan en Beieren. Dat verdrag dateert van 1924 en is aan herziening toe. Het concordaat bepaalt onder meer dat de Vrijstaat Beieren betaalt voor het onderhoud van kerken, voor kerkelijk maatschappelijk werk, voor kerkelijke leerstoelen aan de universiteiten en voor de salarissen van bisschoppen. Vorig jaar kostte dat Beieren 60 miljoen euro. 10.000 euro per maand verdween in het loonzakje van de aartsbisschop van München. En dat terwijl de meeste Beierse belastingbetalers weinig om religie geven. Het punt was niet dat de Groenen afstand namen van religie. Maar de mensen zagen het als een aanval op hun cultuur. Deze volksaard is duidelijk merkbaar als je door Beieren loopt, op meer vlakken lijkt het alsof de tijd hier een beetje heeft stilgestaan. Een voorbeeld, om zes uur 's ochtends luiden alle kerkklokken minstens vijf minuten lang om de mensen wakker te maken, waar maak je dat nog mee? Ook zijn op zondag hier alle winkels gesloten.







De Rooms-Katholieke Kerk heeft een ingrijpende rol gespeeld in de geschiedenis van de wereld en haar bijdrage was vaak allesbehalve fraai. Ook haar hedendaagse invloed mag niet worden onderschat. Het is een uniek instituut. De Rooms-Katholieke Kerk is de oudste organisatie ter wereld. De Kerk bestaat al sinds de 1e eeuw en is qua bestuur al die tijd min of meer hetzelfde gebleven. Ze bestaat ook al langer dan welk land dan ook. Geen enkel land is vanaf de 1e eeuw blijven bestaan. De Kerk heeft het Romeinse Rijk, het Frankische Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Heilige Roomse Rijk overleefd. Natuurlijk was de Reformatie een zware slag voor de kerk, maar toch kwam ze er weer bovenop. De archieven en bibliotheek van het Vaticaan zijn waarschijnlijk de oudste ter wereld. Het bestuur van de kerk is zeer hiërarchisch en verre van democratisch. De paus kan zelf kardinalen benoemen en ontslaan. Deze club van kardinalen beslist tijdens een conclaaf wie de volgende paus wordt. Als een paus eenmaal is gekozen, is hij een soort alleenheerser, een autocraat. Op zijn verzoek kan hij worden bijgestaan ​​door de Romeinse Curie, een adviescommissie die door corruptie en andere schandalen vaak slecht in het nieuws komt. Maar uiteindelijk heeft de paus de leiding over alles binnen de kerk, waardoor hij een van de meest invloedrijke mensen ter wereld is.


De Argentijnse paus Franciscus is momenteel de 266e paus van de rooms-katholieke kerk. Hij staat aan het hoofd van meer dan 1 miljard gelovigen en vertegenwoordigt de hoogste autoriteit. Bijna de helft van de gelovigen woont op het Amerikaanse continent. Het aantal gelovigen groeit nog steeds, vooral in Afrika en Azië is de kerk succesvol in het winnen van zieltjes. De paus regeert ook zijn eigen land; Vaticaanstad, en heeft dus een constitutionele positie. Ook heeft de Heilige Stoel, de formele aanduiding van de leider van Vaticaanstad, de status van permanente waarnemer bij de VN, waardoor de paus invloed kan uitoefenen op VN-besluiten en -aanbevelingen. Bovendien heeft de heilige stoel een unieke diplomatieke status bij de EU die andere religies niet hebben. En tenslotte geniet de paus als staatshoofd van Vaticaanstad immuniteit en is strafrechtelijke vervolging van de paus niet mogelijk. De paus heeft ook zijn eigen diplomatieke dienst. Dankzij Vaticaanstad heeft de Rooms-Katholieke Kerk een unieke positie die andere geloofsgemeenschappen niet hebben.



Geen opmerkingen: