zaterdag 12 juni 2021

Dag 32, Galgenberg, Harburg

De wandeling gaat verder van Nördlingen via Reimlingen, Balgheim, Merzingen, Ziswingen, Kleinsorheim en Großsorheim naar Harburg. Een wandeling van 23 kilometers en het is nog steeds uitzonderlijk mooi wandelweer. Met dit mooie weer zijn er meer mensen op straat die me aanspreken; hallo, gestern habe ich dich auch gesehen, wo gehst du hin? Dat leidt vaak tot hele leuke gesprekjes.



Ik had al eerder straatnamen met Galgenberg gezien en ook op mijn Outdooractive-kaart zie ik regelmatig een heuveltop aangegeven als Galgenberg. Maar vandaag liep ik langs een bordje dat naar zo'n oude executieplaats wees. Harburg had van de middeleeuwen tot 1848 een eigen rechtbank. De graven en vorsten van Oettingen-Wallerstein hadden het recht om het "lage" maar ook het "hoge" recht (Blutgerichtbarkeit) uit te oefenen binnen de gebieden onder hun heerschappij. Voor het uitvoeren van doodstraffen had men twee executieplaatsen. De “Raven Stein” voor eenvoudigere terechtstellingen met het zwaard, en het “Hochgericht” voor de serieuzere terechtstellingen met de strop. Deze laatste plek is dus hier in dit weiland bovenop de heuvel. Vanaf de middeleeuwen werden hier zo'n 60 doodvonnissen voltrokken, de laatste in 1809. Hoeveel van deze executies waren gerechtvaardigd? Konden de slachtoffers zich verdedigen? Hadden ze een eerlijke kans op vrijspraak? Deze vragen kunnen wij niet meer beantwoorden.

In 1814 werd de rechtspraak overgedragen aan de Beierse staat en werd deze plaats van executie ontmanteld. Alleen de veldnaam Galgenberg en een klein overblijfsel van een muur herinneren aan het gruwelijke verleden van deze plek.




Ook in Nederland werden tot 1860 doodvonnissen voltrokken met de strop. Onze beschaving is dus nog erg jong en verre van volwassen. Tot op de dag van vandaag worden mensen ten onrechte veroordeeld en krijgen ze geen eerlijke kans om zich te verdedigen. Denk maar aan de toeslag-affaire, stond je toevallig op de lijst van de Belastingdienst, dan was je lot beschoren. Door de ijver van sommige volksvertegenwoordigers is deze wantoestand aan de orde gesteld, maar de slachtoffers wachten nog steeds op gerechtigheid. Deze zaak heeft het hele Nederlandse politieke toneel tot een grote wonderbaarlijke farce gemaakt. Ik kijk met droefheid toe hoe de politici een wanhopige poging doen om een werkbare regering te vormen en heb weinig vertrouwen dat het zal lukken. Toch moeten we meer dan ooit aan onze beschaving werken. Opnieuw zie je de macht van het grootkapitaal toenemen en zijn de simpele werkende mensen vaak de verliezers.



Wonderlijk burgerinitiatief, je ziet hier vaak in de kleine dorpjes zonder voorzieningen een rood bankje staan, een stopplaats voor meelifters. Met een rood bordje wordt de plaats van bestemming aangegeven. Je gaat op het bankje zitten en als een passerende automobilist naar de plaats van bestemming gaat kan hij jou meenemen. Geweldig idee toch! Ik heb het altijd leuk gevonden om onbekende lifters mee te nemen, maar dit initiatief gaat in veel gevallen dorpsgenoten aan,  hoe vaak spreek je die nou? Dit is een prachtig initiatief, Al is het maar om de sociale contacten te versterken.


Blijkbaar is 2021 het jaar van de klaproos, het is dan ook een prachtige bloem die met zijn rood geen groter contrast kan vormen met het alomtegenwoordige groen in de natuur.


Wat me ook verwonderde is dat de Rogge vandaag in bloei staat, het lijkt of de aar al gevuld is maar die is nog leeg, de graankorrel ontstaat pas na de bevruchting. Hoe prachtig is de natuur!


Vandaag zijn er veel stapelwolken, prachtig afgetekend tegen een blauwe lucht met een donkere basis en een bovenste deel met halfronde uitwassen in wit. Ze ontstaan als gevolg van thermiek en voorspellen meestal onweer. Maar wonderlijk genoeg zien we tegelijkertijd ook windveren. Dit type wolk hangt op een hoogte van 6 tot 12 kilometer, bestaan volledig uit ijskristallen en zijn alleen te zien bij mooi weer. Maar het wordt nog wonderlijker, ik zie ook schapenwolkjes. Dit type wolk bevindt zich op dezelfde grote hoogte als de windveren en duidt op toenemende luchtvochtigheid. Schapenwolkjes zijn vaak een voorbode van verslechtering van het weer als gevolg van een naderend koufront. Toch wordt er de komende dagen prachtig weer voorspeld. Ik neem aan dat dit een speling van de natuur is en bereid me voor op nog een paar dagen prachtig wandelweer.  




Er wordt nog aan dit blog gewerkt

Geen opmerkingen: